Îngrăşămintele sunt noile gaze. Produsul rusesc de care Europa este dependentă

Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a fost cu gazele naturale, avertizează unul din cei mai mari producători europeni de îngrăşăminte necesare pentru culturile agricole, informează Financial Times.

Îngrăşămintele pe bază de azot, care sunt importante pentru creşterea plantelor, sunt produse pe bază de gaze naturale şi Rusia exportată cantităţi din ce în ce mai mari în Europa, înlocuind o parte din gazele sale naturale care acum sunt interzise în UE, spune Svein Tore Holsether, director general la Yara International, unul din cei mai mari producători de îngrăşăminte pe bază de azot.

„Îngrăşămintele sunt noile gaze. Este paradoxal că obiectivul este reducerea dependenţei Europei de Rusia şi acum intrăm pe nesimţite într-o situaţie în care transferăm Rusiei puterea asupra unui produs esenţial pentru producţia alimentară”, spune Holsether.

Potrivit Eurostat, în perioada iunie 2022-iunie 2023, UE a importat de două ori mai multă uree, un îngrăşământ frecvent utilizat, din Rusia decât în precedentele 12 luni. În sezonul curent, care se va încheia în luna iunie 2024, importurile din Rusia sunt mai mici dar totuşi peste media istorică şi sunt responsabile pentru o treime din importurile totale de uree în blocul comunitar.

Preţul îngrăşămintelor a explodat după invazia rusească din Ucraina, iar sancţiunile impuse Rusiei au limitat cantităţile de gaze naturale disponibile, materia primă din care sunt produse îngrăşămintele pe bază de azot. Asta îi afectează financiar pe fermierii europeni, în timp ce fermierii din alte părţi, în special din Africa, au încetat pur şi simplu să mai folosească îngrăşăminte, reducând randamentele şi agravând o criză financiară mondială.

Între timp preţurile la îngrăşăminte au mai scăzut, pe fondul reducerii cotaţiilor la gaze, însă industria europeană a îngrăşămintelor se confruntă în continuare cu probleme pe măsură de importurile din Rusia ocupă o felie din ce în ce mai mare din piaţă, spune Holsether. Potrivit acestuia, producătorii ruşi de îngrăşăminte profită de pe urma unor costuri mai mici cu energia, şi în plus nu trebuie să respecte atât de multe constrângeri în ceea ce priveşte protecţia mediului şi deci pot să emită mai multe gaze cu efect de seră.

Rusia ar putea să îşi utilizeze poziţia dominantă de pe piaţa îngrăşămintelor în scopuri politice, la fel cum a făcut Moscova cu livrările de energie, avertizează Holsether. „Atunci când produci un produs care este atât de important în producţia de hrană, asta este un instrument puternic. Şi, din nou, cred că ar fi naiv să credem că, la un anumit moment, asta nu va fi utilizat în scopuri politice”, a spus director general de la Yara International.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

18 Comentarii

  1. Ei, fraților, iată ca am mai reușit o lovitură, cu ajutorul războiului idiot al lui Lavrov!
    Aveți idee ce rapid va fi cumpărat și repus în producție OLTCHIM? Ba și FERTILCHIM?!

  2. Si asa Europa este la ora actuala cam praf ,dupa ce nu mai au voie de la inparatie sa inporte mai nimic de la rusi.Daca se vor interzice si aceste ingrasaminte ,atunci Europa poate sa treaca direct la mancat viermisori ,asa cum ne recomanda vulpea blonda de la Bruxelles.

  3. Si ingrasamintele chimice sa fie sub sanctiuni.
    Nu suntem noi instare sa facem ingrasaminte cu energie din moristi?
    Sa aduca de peste balta si ingrasaminte la prett de aur .

  4. Lmpede ne e Limpezimea!
    La butoanele Europei sunt niște GENII !
    măR😜g…
    ● RumburKK-StatMajoriZdu Gărzilor PATRIOTice Tulcene-RumburKK ●

  5. @ Dan Doran 10:12
    MARE DREPTATE AI !
    OLTCHIM va funcționa cu gaZele pe care le produce măCiucă … ăăă după … ăăă ce consumă … ăăă cele 5-6 castroane de fasole cu costiță … ăăă afumată … ăăă la popotă … ăăă. măR🤣g
    ● RumburKK-StatMajoriZdu Gărzilor PATRIOTice Tulcene-RumburKK ●

  6. esoape, margelate etc, Oltchimul este o ruina, aZovstalul e mic copil pe langa al nostru. Si iar muti decisiv in prostia ta de postac.

  7. Reteta: UE nu mai produce ingrasaminte din cauza ca sunt bazate pe gaz, care polueaza. UE e fortata de Amerlocia sa renunte la importurile de ingrasaminte rusesti asa cum a fost fortata sa renunte la importurile de gaze rusesti. UE isi face praf si agricultura, nu numai industria. Amerlocia isi freaca mainile fericita.

  8. in China se recicleaza că-catu,
    de aici si recomandarea cu mai putina apa la dush,
    jegu trebuie sa fie consistent.

  9. Chimizdule, poate n-ai remarcat, dar România este unul dintre cei mai mari producători de gaze din Europa! Dar asa e cînd vrei sa faci propagandă stăpînilor de la Moscova: cauți nod în papură la orice, și te lauzi cu bășinile pe care te-a lăsat Stăpînul să le mirosi!

  10. În acel timp, Macron bate recorduri după recorduri la cumpărat gaz lichefiat de la Putin..
    SUA daunazi, s-a lăudat că a obținut tocmai 200 unități de uraniu îmbogățit la 20% insă nu are centrale care îl consumă 🤣🤣..
    Nici albionenii nu rămân de ceilalți din UE cumpără și cumpără clandestin țiței de la ruși folosind scheme..
    Halal așa sancțiuni..
    Degrabă sparanghelul în UE va fi ca aurul!!Anul ăsta agrarieni n-au zburat cu avioanele la colectat sparanghelul? Hai la mai mult și la mai mare..

  11. Pe cine dracu santaja Rusia cu gazul? Rusia voia un singur lucru, Contract de durata pentru vanzare de gaz. Un lucru normal cerut de planificarea productiei. In schimb gazul pe Contract avea pret mai mic.

  12. @ Dan Doran 12:43
    Tu doar cu O SĂ FACĂ, O SĂ DREAGĂ ești în gură…Urcacii O SĂ-I TOACE pe Ruși de pe dealurile din jurul BahmutZului, nu ? 🤣
    GENIULE, dacă România produce gaZe la greu, de ce au fost puse pe butuci toate combinatele de îngrășăminte chimice (SloboZia, Turnu Măgurele etc) ?
    Fugi și mufeaZă-l pe măCiucă și dă-le drumu, măR🤣g…
    ● RumburKK-StatMajoriZdu Gărzilor PATRIOTice Tulcene-RumburKK ●

  13. Genial chimizd, alea erau atunci falimentare, și era mai profitabil să vizi gazul, căci era altă situație! Poate tu rezi că UE e proastă numai pentru că așa îți spune Soloviov pe Russia Vatrai! 😂
    Azi e altă situație și se va acționa în consecință! Ai să vezi că UE va debloca rapid parale că să redeschidă combinatele alea ,mai ales Azomures și Oltchim!
    Pariem?

  14. O SĂ FACĂ, O SĂ DREAGĂ…
    Și Urcacii AU ELIBERAT BahmutZul ca să-i toace pe Ruși de pe dealurile dimprejur, măR😜g
    ● RumburKK-StatMajoriZdu Gărzilor PATRIOTice Tulcene-RumburKK ●

  15. Rumburace, tot așa lătratul și acum un an că UE va face frigul, și cînd eu va spuneam ca Uniunea e prea deșteaptă ca să lase totulla mîna rușilor, nu ați vrut să mă credeți!
    Dacă cererea de îngrășăminte este reală, atunci OLTCHIM și AZOMUREȘ vor găsi rapid investitori, și în cîteva luni maxim intră în producție. Dacă știrea asta e doar propagandă rusească, atunci rămîne cum am stabilit, vorba unui clasic în viață mort de foame!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.